Ik-grensbewustzijn

Dat we een persoonlijke (psychische) ik-grens hebben, dat weten we, dat voelen we. We ervaren onze grens vooral wanneer iemand er overheen gaat of wanneer we zelf over onze grens gaan. We horen mensen dan zeggen: “Hij is veel te ver gegaan, ik trek het niet meer” of “Ik ben veel te ver over mijn grens gegaan, ik had eerder moeten stoppen.”

Onze psychische grens blijkt zeer belangrijk voor ons gevoel van geluk en ongeluk. Ze is belangrijk voor ons gevoel van kracht en zwakte. De vorm, de hoogte en de doorlaatbaarheid van onze psychische grens vormt zich gaandeweg ons leven en ontwikkelt zich. Een goed ontwikkelde ik-grensbewustzijn en een sterke ik-grens dragen bij aan emotionele gezondheid en aan goede en respectvolle relaties.

Wil je meer lezen over ik-grensbewustzijn: www.ikgrensbewustzijn.nl

De methode is ontwikkeld door de Zwitserse psychiater en psychotherapeut dr. Nick Blaser. Om het ik-bewustzijn te vergroten en de ik-grens te versterken wordt gewerkt met een 3-dimensionale grensvisualisatie (3-dgv).

Een individuele sessie

Een 3-dgv proces bestaat uit drie ontmoetingen. De eerste ontmoeting bestaat uit een uitgebreid gesprek waarin het thema/het probleem van de cliënt wordt besproken. In de tweede sessie werken we ervaringsgericht door gebruik te maken van de 3-dgv. Dit is een effectieve werkvorm waarbij de cliënt diens grens uitdrukt met behulp van blokjes. In deze sessie werken we aan de hand van het beeld dat is ontstaan. In het derde gesprek evalueren we en kijken we terug op de afgelopen periode.

Radjani Edel begeleidt sinds 2014 3-dgv sessies met individuele cliënten. Zij organiseert de deskundigheidsbevordering voor Nick Blaser voor professionals in Nederland. Voor meer informatie of een afspraak, neem contact op: vormbrekers@gmail.com of bel met 06-22205257.

Reacties zijn gesloten.